Kau nak merempat kau kawen la…

Allahuakbar!!

Tak sangkat ayat mcm tu bole keluar dari mulut seorang yang sudah berusia dan sudah ada anak anak dan rasanya die lebih faham akan rezeki allah buat mereka yang bekeluarga bukan? Dan kenapa mesti terkeluarnya pekataan mcm tu?…

Bukan kah tuhan dah kata kahwen lah kamu lelaki dan perempuan yang sendirian dan jika mereka miskin allah akan memampukan mereka dengan kurnianya dan allah maha luas pemberiannya lagi maha mengetahui
(An-Nur 32)

Sia sia sahaja kalau kita beriman kalau soal mcm ni pon masih di tempat lama..

Aku kawen masa umur 22 tahun dan nak masuk 23 tahun waktu tu.. sekarang umur aku sudah 25 tahun sudah ada dua org anak perempuan.. bayang kan diusia semuda tu kau kena pikul satu tanggungjawab yang besar senang kata jaga anak org la…

Di pendek kan cerita masa anak pertama aku takdew sama dengan isteri aku ketika melahirkan disebabkan tugas khas diluar negara untuk beberapa minggu..jd waktu tu almaklum la kau budak muda tinggal pulak jauh dari keluarga mental ni koyak lah sikit…

Satu malam tu aku kol ayah sebelom fly,
Satu perkara die pesan dekat aku…
TUHAN nak ajar anak ayah jadi manusia yang sempurna.

Then waktu tu la aku baru sedar hidup ni satu perjalanan yang mana kau lah pelaku dan pelakon nya baik kau lalu baik lah jadi nyaa..

teringat ustaz tu pesan..

Patutkah manusia itu menyangka bahawasanya mereka dibiarkan sahaja berkata KAMI TELAH BERIMAN
sedangkan mereka belum diuji
(Al-ankabut 29:2)

Btw aku lepas je kawen terus sewa rumah sendiri.. tak pon mcm mana yg sipulan tu cakap… susah tu sememang nya susah sebab apa.sebelom ni kau nak duit ke apa mak bapak jelah kau roger la ni tak apa apa kena sendiri…

Langit tak selalunya cerah tak tak selalunya mendung, jadi buat jela kerja asalkan halal..

Kalau kau nak heran kan makcik bawang ni semua hah alamatnya tak terbayor la bill api kau semua…

So far alhamdulillah satu persatu ujian datang dan mematangkan aku..
Satu perkara aku pegang .

We a the king for our self
so kita yang tentukan kehidupan kita pedulikan apa orang nak kata…kalau nasihat tu kau simpan… yg buruk tu buang jela..

Bila kau duduk dalam kelompok kuat mengata, kuat buruk orang, kuat hina orang ,dan bila sangat kau duduk dengan orang yang kata susah ni payah ni…alamatnya kau pon kelaut…

Aku bersyukur sangat kawan kawan aku dekat sini semuanya positive thinking…
Setiap hari pikirkan mcm mana nak berjaya…

"Kau Nak Merempat,Kau Kahwin La!" - Lelaki Ini Kongsi Pengalaman Beliau Dihina Akibat Nikah Muda

So mcm sekarang aku buat satu company photography dan gerai roti canai
Boleh la follow
@hubb.studio dan @pakngahroticanai

Semuga kita semua dirahmati
7/8/2018 so kita tengok 5tahun lagi apa jadi …

Sumber: Zammi’l Haqim

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here